In Yerevan staat het “centrum voor bedrijvigheid en gezondheid van senioren” Hier kunnen een aantal geregistreerde ouderen drie dagen per week terecht en worden er voor hen verschillende bedrijvigheden georganiseerd. Helaas is het centrum niet uitgerust met medisch personeel. Ook mevrouw Svetlana Nalbandyan brengt in het centrum drie dagen van de week door.

Mevrouw Svetlana (73) en haar man Samvel (73) zijn beide ingenieur van beroep. Ze studeerden samen aan hetzelfde instituut, stichtten een gezin en kregen samen twee dochters. De meisjes zijn getrouwd, hebben een gezin. De één woont intussen in Rusland, heeft 2 kinderen, de communicatie met de ouders is alleen telefonisch (ze zijn al lang niet meer in Armenië) en de ander woont met haar gezin in Yerevan, maar bezoekt haar ouders zelden wegens tijdgebrek.

Mevrouw Svetlana en meneer Samvel zijn jaren geleden hun huis kwijtgeraakt door gezondheids- en familieproblemen. De ene dochter heeft mevrouw Svetlana en haar man toen geholpen om niet op straat terecht te komen. Nadat ze hun huis kwijt zijn geraakt, wonen ze al meer dan 10 jaar in het huis van de ouders van de man van hun dochter. “Dat is de grootste hulp waarmee ze ons kon helpen”. Dit huis bestaat uit één kamer. De spullen zijn allemaal oud en eigendom van de eigenaren.

Hun enige bestaansmiddel is het ouderdomspensioen, dat door jarenlange werkervaring bij elkaar geteld oploopt tot 100.000 dram (245 euro) per maand. Na zijn pensionering probeerde meneer Samvel verder te gaan met het verdienen van de kost door als bewaker of als chauffeur te werken. Maar hij heeft gezondheidsproblemen waardoor hij zijn werk niet kon voortzetten. Hij kreeg een hartinfarct, daarop volgden langdurige behandelingen, en door de plotselinge verslechtering van zijn toestand onderging hij in 2021 een open operatie. In januari kreeg hij een shunt op zijn hart. Voor deze operatie betaalden ze met schulden, die nu nog steeds moeten worden afgelost!

Mevrouw Svetlana houdt van huishoudelijk werk, hiervan getuigt de netheid en de schoonheid in haar huis. We zagen haar handmatig gedroogde vruchten inmaken, die bedoeld zijn als medicijn voor haar man. Een puree van deze vruchten is namelijk rijk aan natuurlijke vitamines. De gezondheidsproblemen van mevrouw Svetlana zijn talrijk en vragen constante follow-ups, tests, onderzoeken en medicatie. Voor diabetes neemt ze altijd “Metformine D”, voor de schildklierfunctie “Teraflek”, voor osteoporose en voor osteochondrose moet ze “Chondroxide” vitamine “D” en “Calcium” gebruiken.

Ze moet nieuwe onderzoeken ondergaan, maar heeft de kans hiervoor niet, en haar gezichtsvermogen gaat ook achteruit waardoor ze een nieuwe bril moet hebben. Maar eerst heeft ze dringend goede voeding nodig.

Met behulp van dit project ouderensponsoring willen we het dagelijkse leven van mevrouw Svetlana Nalbandyan veranderen. Ze gaat maandelijks etenswaren krijgen, maar ook hulp door middel van kleding, medicijnen en beddengoed. Er zullen voor hen ontmoetingen worden georganiseerd, verder zullen er sociaalpsychologische diensten worden verleend.

En u kunt dit mogelijk maken door haar sponsor te worden.