Meneer Rafik woont in de hoofdstad Yerevan, één van de oudste steden in het westen van Armenië. Yerevan heeft gebouwen uit verschillende perioden en culturen. Ongeveer 60% van de bevolking van Armenië woont in Yerevan. Yerevan is prachtig met zijn gebouwen en bezienswaardigheden en is heel mooi in de ogen van buitenlandse toeristen. Er zijn ook veel arme ouderen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Meneer Rafik is 81 jaar en woont samen met de 75-jarige mevrouw Eghsan Khachatryan in Yerevan. Meneer Rafik is geboren in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, op 300 km van Yerevan. Meneer Rafik was twee jaar oud toen hij, nadat ze hun huis in Tbilisi hadden verkocht, met zijn familie in 1943 naar de hoofdstad Yerevan verhuisde. Ze kochten een huis in de wijk Monument van de hoofdstad Yerevan, waar ze 61 jaar woonden. Ze hadden grote stukken land en tuinen, waar ze zich mee bezig hielden. Meneer Rafik heeft een middelbare opleiding genoten. Sinds 1957 heeft hij als bouwvakker gewerkt aan de bouw in staats private constructies. Hij werkte tot 2003. Meneer Rafik trouwde in 1965 met mevrouw Eghsan en woonden samen in de wijk Monument in de hoofdstad Yerevan. Tijdens hun huwelijk kregen ze drie kinderen, twee zonen en een dochter. Meneer Rafik en zijn vrouw Eghsan wonen sinds 2004 in hun huidige appartement, toen de staat hun Monument-huis tegen een vergoeding als noodwoning sloopte. Omdat hun voormalige woning in het centrum van de hoofdstad lag, zorgde de staat voor een grote som geld om drie huizen aan de rand van de stad te kunnen kopen: dit tweekamerappartement voor hun oudste zoon, hun gescheiden dochter en henzelf.

De jongste zoon, de 43-jarige Rubik, woont met zijn gezin in een door zijn grootvader geschonken huis in de wijk Monument (dat naast hun oude huis stond dat werd gesloopt en niet was opgenomen in het sloopplan) in het bestuursdistrict Nork. De oudste van de jongens, Vladimir; 56 jaar oud, woont met zijn gezin in het Zeytun-district van Yerevan. De kinderen van meneer Rafik zijn nauwelijks in staat om voor hun gezin te zorgen en ze kunnen hun ouders zelden bezoeken vanwege hun drukke schema. Na de aankoop van dit huis in 2004, hebben de zonen van meneer Rafik wat cosmetische reparaties uitgevoerd en posters op de muren geplaatst, maar iets anders is er niet gedaan. De ramen zijn van hout, de wind waait door de gaten en het regenwater stroomt naar binnen. In de kleine badkamer zijn de vloertegels al doormidden gescheurd, de toilettank werkt niet, waardoor er constant water in de badkamer staat. De oude meubels zijn meegenomen uit hun voormalige huis, waarvan ze sommige tweedehands hebben gekocht.

Meneer Rafik heeft gezondheidsproblemen. In 2015 kreeg hij een hartaanval en werd hij geopereerd, maar hij blijft pijnklachten op de borst houden. Elk jaar in het voorjaar gaat hij naar het ziekenhuis, waar hij als vaste patiënt gratis behandelingen krijgt. Sinds 2016 heeft meneer Rafik ook maag-darmproblemen en buikpijn. Tijdens het onderzoek werden galstenen gevonden, volgens de arts is een operatie nodig, maar volgens zijn behandelend cardioloog zal hij de operatie niet te boven kunnen komen. Hij gebruikt medicijnen zodat hij in ieder geval geen pijn heeft. Het maandelijkse pensioen van meneer Rafik is 45.500 AMD / € 112,-, waarvan ongeveer de helft, ongeveer 20.000 AMD / € 49,- wordt besteed aan bloeddruk- en hartmedicijnen.

Mevrouw Eghsan heeft van 1982 tot 1992 als schoonmaakster gewerkt bij het Yerevan Medisch Instituut. Daarna lukte het niet meer, omdat door veel op de been te zijn, ze gewrichtspijn kreeg. Mevrouw Eghsan heeft diabetes, waarvoor ze medicijnen neemt die ze gratis krijgt van de wijkpolikliniek. Mevrouw Eghsan heeft schommelingen in haar bloeddruk, artritis, sclerose en vergeet vaak wat ze heeft gezegd. Ze gebruikt medicijnen voor al deze ziekten die ze koopt. Ze merkt op dat haar tenen soms koud zijn, soms voelt ze ze niet. Ze is in 2018 voor het laatst onderzocht, maar ze gaat niet meer voor onderzoeken vanwege financiële en psychische problemen. Naast diabetes medicatie wordt de rest van de medicatie gekocht bij een apotheek, waarvoor ze ongeveer 20.000 dram / € 49,- per maand moet betalen. Ze moet dit altijd innemen zoals haar arts heeft voorgeschreven. Het maandelijkse ouderdomspensioen van mevrouw Eghsan is 28.000 dram /  € 69,- , wat nauwelijks genoeg is om medicijnen te kopen.

Mevrouw Eghsan heeft een grote liefde voor vegetatie. Tijdens het bezoek zagen we planten op het balkon van de eetkamer, waar ze voor zorgt. In de kleine keuken waren touwen met groenten, die ze met haar eigen handen weefde om te drogen en in de winter te gebruiken om te koken. Mevrouw Eghsan liet ons hun familiefoto’s zien en herinnerde zich tegelijkertijd hun jonge jaren met haar man en kinderen. Ze houden van elkaar en helpen elkaar met huishoudelijke taken.

Ze betalen in de winter 35.000 AMD / € 86,- voor stroom, water en gas. Het hoofdbedrag wordt gevormd door het verwarmen van het huis met een kachel. In de zomer betalen ze 20.000 AMD / € 49,- . De familie ontvangt 4 keer per jaar, elke drie maanden, 18.000 AMD / € 44,-  bijstandsuitkering. Het bedrag is laag, maar volgens mevrouw Eghsan proberen ze elke cent te gebruiken voor de meest noodzakelijke behoeften, wat niet altijd lukt. Aan het eind van het bezoek uitten ze hun dankwoord, een bekentenis van liefde om door te geven aan de mensen van de Stichting, en alle lieve mensen behoeftige gezinnen willen helpen. Ze zeiden dat zelfs als ze geen hulp kregen, ze toch blij waren met deze ontmoeting, dat er mensen in de wereld zijn die zich zorgen maken over degenen die in armoede leven.

We zijn van plan om meneer Rafik Serobyan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt hij voedingspakketten, krijgt hij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt hij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat hij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Hij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren. Zijn vrouw, mevrouw Eghsan heeft inmiddels een sponsor gevonden.