De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Russische invasie in Oekraïne rampzalige gevolgen heeft. Honderdduizenden Oekraïners voelen zich niet veilig in hun vaderland en zijn op de vlucht geslagen richting het westen. We zien kilometers lange rijen vluchtende mensen. Ze zijn bang, radeloos en op zoek naar rust en veiligheid voor henzelf en voor hun kinderen. Daarom willen we niet machteloos toekijken, maar helpen waar we kunnen.

Samen met onze partners ter plekke in Moldavië helpen we de vluchtelingen die uitgeput de grens overkomen met warme dekens, voedsel (warme maaltijden, fruit, babyvoeding etc.), luiers, hygiënische producten, tenten en het zoeken naar een plek om te verblijven.

Stefanie, één van onze partners in Moldavië, vertelt hoe druk kerken zijn met het regelen van opvang en voedsel voor vluchtelingen. Net als in Nederland hebben ze ook in Moldavië te maken met hoge brandstofkosten en stijgende kosten van levensmiddelen:

‘Vanmorgen werd ik gebeld door een kerk in Balti, zij vervoeren mensen met busjes van grens naar grens in het noorden van Moldavië. Hun grootste nood is transportkosten. Er zijn lange rijen in het noorden bij de grens en 3x per dag rijden ze met busjes heen en weer en brengen ze mensen naar een onderdakadres. Als ze meer geld hebben kunnen ze meer busjes inzetten en staan mensen niet in de kou. We hebben hen gesteund met jullie eerste donatie voor noodhulp. Maar er is meer nodig.

Een kerk die in het noorden vluchtelingen opvangt en kerken in de regio Ungheni hebben we geholpen bij het kopen van levensmiddelen, dekens en medicijnen. 

Kortom, al het geld is op… mocht het mogelijk zijn dan ontvangen we graag meer steun. We gaan dat geld opnieuw gebruiken om verschillende kerken die in Moldavië vluchtelingen opvangen te ondersteunen. Ik hoor het wel wat mogelijk is.’

Onze partner Operatie Mobilisatie Moldova (OMM) kreeg bezoek van de president van Moldavië. Hij bezocht één van de hulptenten van OMM aan de grens met Oekraïne. Hij prees de hulp van de kerken in deze crisissituatie: “Als de lokale kerken geen actie hadden ondernomen, dan was er bijna geen hulpverlening geweest.” OMM vervult door haar contacten met vele tientallen lokale kerken verspreid over heel Moldavië een cruciale rol bij de hulpverlening. Mensenkinderen helpt OMM bij hun waardevolle werk.

Veel Moldaven zijn, hoewel ze zelf arm zijn, bereidwillig en heel erg gastvrij; ze bieden deze angstige mensen onderdak. Maar deze ‘last’ kunnen ze niet alleen dragen. Daarom willen wij hen ondersteunen zodat ze de vele vluchtelingen kunnen blijven opvangen en de vele extra monden kunnen blijven voeden.

Help alstublieft mee. U bepaalt natuurlijk zelf of en in hoeverre u wilt helpen, maar elke donatie is welkom!