De Russische invasie in Oekraïne heeft grote gevolgen. Honderdduizenden Oekraïners voelen zich niet veilig in hun vaderland en zijn op de vlucht geslagen richting het veilige westen. We zien lange rijen auto’s vol vluchtende mensen; overvolle treinen en tienduizenden mensen die te voet huis en haard hebben verlaten.

Bij de grensovergangen in het uiterste puntje van Moldavië zien we tenhemelschreiende taferelen: mannen die bij de grens afscheid nemen van hun vrouw en kinderen; mensen die huilend en uitgeput de grens over komen na vele uren en soms dagen in de kou te hebben gelopen. Ze zijn veilig maar hun hart is in Oekraïne bij hun man of zoon  die terug gaan om hun land te verdedigen, of bij hun (groot)ouders die te oud waren om te vluchten. Zullen ze hen ooit weer zien…?

Samen met onze partners ter plekke in Moldavië helpen we de vluchtelingen die uitgeput de grens overkomen met warme dekens, voedsel en tenten.

De eerste golf vluchtelingen arriveerde grotendeels in auto’s. Velen van hen hebben familie of vrienden elders in Europa en zijn op doorreis. Maar we weten dat er ook grote groepen minder bedeelden op weg zijn naar de grens. Zij hebben geen auto en komen lopend. Een groot deel van deze groep zal in Moldavië op zoek gaan naar een plek om te verblijven. Veel Moldaven zijn bereidwillig en bieden deze angstige mensen onderdak. Maar deze ‘last’ kunnen ze niet alleen dragen. Daarom willen wij hen helpen met praktische zaken.

Help alstublieft mee. U bepaalt natuurlijk zelf of en in hoeverre u wilt helpen, maar elke donatie is welkom!