Bij het woord ‘gaarkeuken’ komen bij veel mensen beelden uit de Tweede Wereldoorlog boven. Er heerste schaarste en er was honger en het voedsel uit de gaarkeuken hield veel mensen in leven. De Tweede Wereldoorlog is al lang voorbij, maar gaarkeukens zijn helaas geen verleden tijd. In Moldavië en Armenië, waar veel gezinnen door corona, werkloosheid, handicap of een extreem laag pensioen tot de bedelstaf zijn vervallen, is de gaarkeuken nog steeds van levensbelang.

Lidia woont in Albinetul Nou in Moldavië. Zij is één van de mensen die zonder de gaarkeuken waarschijnlijk niet meer zou leven. Ik ontmoette haar in 2019 en haar verhaal raakte mij in mijn ziel. Toen ik bij haar bouwvallig huisje arriveerde, zag ik haar buiten strompelen; krom voorover gebogen en bij elke stap steunend op haar wandelstok. Ik kon zien en horen dat ze pijn had. Toen ze eindelijk een plek had gevonden om te zitten was ze helemaal buiten adem.

Ze vertelde dat ze in 1942 was geboren. Haar man was in 2013 overleden. Ze hadden een dochter en een zoon. Maar tot haar grote verdriet was haar dochter jaren geleden overleden. Haar zoon woont ver weg en leeft net als zij in armoede.

Dan hoor ik ook waarom ze zo moeilijk loopt, zoveel pijn heeft en zo moeilijk kan praten: Lidia heeft twee beroertes gehad en heeft een aantal herniaoperaties ondergaan. In Nederland zou ze dagelijks thuiszorg krijgen of in een verpleeghuis wonen. Maar zulke zorg is er niet in Moldavië. Haar leefsituatie is vreselijk. En dan is er ook nog geen stromend water in huis en is het toilet buiten…

 Ondanks alle tegenslagen is Lidia toch blij. Want elke dag komt er een vrijwilligster van de kerk om een praatje te maken en een warme maaltijd te brengen. “Als die gaarkeuken er niet was, dan zou ik al lang dood zijn geweest. Daarom dank ik God voor het eten en ook voor de aandacht en gebeden van deze lieve mensen.”

In Moldavië en Armenië zijn er talloze mensen als Lidia, voor wie een gaarkeuken van levensbelang is. Mensenkinderen zorgt er daarom voor dat er in samenwerking met lokale kerken gaarkeukens worden opgezet. Zo kunnen we er voor zorgen dat Lidia en vele honderden hongerige mensen elke dag een warme maaltijd en aandacht krijgen.

Daarom vraag ik u vriendelijk: Help mee om hongerige magen te voeden en levens te redden. Steun alstublieft dit gaarkeukenproject!

Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage.

 

P.S. Voor 15 euro geeft u één persoon een maand lang een maaltijd.

Elke bijdrage is welkom!

 

Dank u wel dat u mij eten geeft!