Met oma onder dikke dekens

Oma Valentina (71 jaar) is blind en opa Vasilie heeft rugproblemen. Hun zoon woont in het buitenland. Oma en opa hebben de zorg voor Lidia, hun kleindochter van drie jaar. Ze moeten zien te overleven van een klein pensioentje dat amper voldoende is om eten van te kopen. Geld om brandhout te kopen hebben ze niet. Als ze geen hulp krijgen dan gaan ze een heel zware winter tegemoet. Wanneer het vriest is het in huis stervenskoud. De kleine Lidia ligt dan de hele dag met oma onder de dekens, dat geeft tenminste een beetje warmte.

Wat zullen deze mensen blij zijn met brandhout…

We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt dat in de winter de stroom uitvalt met als gevolg dat de centrale verwarming het niet meer doet. De temperatuur zakt en het wordt kil en onbehaaglijk in de kamer. Gelukkig zijn de meeste huizen goed geïsoleerd zodat tegen de tijd dat de echte kou toeslaat, de stroomstoring weer verholpen is. Allesdoordringende kou in onze huizen kennen wij niet.

Dat is in Oost Europa wel anders. In Moldavië wonen veel kwetsbare arme gezinnen in ondeugdelijke huizen. De wind heeft vrij spel en jaagt de vrieskou de huizen in waardoor het binnen net zo koud is als buiten. De enige warmtebron in huis is de houtkachel. Maar geld voor voldoende brandhout hebben de allerarmsten niet en zelf hout kappen is verboden. Om niet dood te vriezen trekken ze alle kleding aan die ze hebben en liggen ze óók overdag in bed onder zoveel mogelijk dekens. Mensenkinderen helpt deze gezinnen door ze brandhout te geven. We werken samen met lokale kerken zodat we zeker weten dat het brandhout terecht komt bij de allerarmsten die het echt nodig hebben. Veel mensen ervaren het als een geschenk uit de hemel wanneer er een kar vol brandhout wordt bezorgd. Hout betekent dat ze warm de winter door kunnen

Met uw hulp kunnen we ervoor zorgen dat heel veel gezinnen en ouderen het thuis behaaglijk warm hebben. 1 kuub brandhout kost ongeveer 30 euro. Een gezin heeft gemiddeld 10 kuub hout nodig om de strenge winter door te komen.

Helpt u mee? 

Alvast bedankt voor uw warme gebaar.brandhout