Dr. Gor Khatchikyan is ambassadeur van Stichting Mensenkinderen. Hij vertelt in deze video over de moeilijke situatie van de allerarmsten in met name Armenië, maar ook in Moldavië.

Armenië heeft te maken met oorlogsdreiging van Azerbeidzjan. Een groot gebied van 2000 ha, waar tot vorig jaar aardappels werden verbouwd, kan nu niet meer worden gebruikt omdat het te gevaarlijk is; wie zich daar op het land begeeft, wordt door Azeri’s beschoten. Mensenkinderen organiseert daarom de actie Veld Vol Voedsel. Hiermee ontvangen arme gezinnen pootaardappels en groentezaden zodat ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Moldavië; het armste land van Europa vangt relatief gezien de meeste vluchtelingen uit Oekraïne op; met namen in de kerken. Ook hebben de mensen hier te maken met een inflatie van meer dan 35% en zijn ze afhankelijk van levering van gas uit Rusland. De gasprijs is enorm gestegen. Ook heeft Moldavië regelmatig geen stroom. Elektriciteit is afkomstig uit Roemenië en loopt via leidingen door Oekraïne naar Moldavië. Omdat het elektriciteitsnet in Oekraïne regelmatig onder vuur ligt van Russische troepen, heeft Moldavië ook regelmatig geen stroom. Vanwege al deze problemen is de Veld Vol Voedsel actie dit jaar nodiger dan ooit.

Bekijk hier de video van ambassadeur Gor Khatchkikyan.