Het is opnieuw oorlog in Armenië. In de vroege ochtend van zondag 27 september is Azerbeidzjan begonnen met het bombarderen van Nagorno-Karabach en diens hoofdstad Stepanakert. Er zijn honderden gewonden en tientallen doden gevallen; kinderen, vrouwen en soldaten.

De oorsprong van het conflict gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Nagorno-Karabach – een enclave in het islamitische Azerbeidzjan – werd voor meer dan 90% bewoond door christelijke Armenen, die daarom aansluiting zochten bij Armenië. Dit leidde in 1993 tot een bloedige oorlog die eindigde in inlijving van het tussen Armenië en Nagorno-Karabach gelegen gebied en het uitroepen van de zelfstandige republiek Artsach. Daarmee is een aaneengesloten Armeens gecontroleerd gebied ontstaan, samengesteld uit het oorspronkelijke Armenië en het nieuwe Artsach.

Er zijn veel vluchtelingen uit Nagorno-Karabach op de been waar onderdak voor gevonden moet worden. In de huidige corona situatie en de komende winter betekent deze oorlog een grote ramp.

Mensenkinderen is bezig met het vormgeven van hulp. We houden u op de hoogte. We vragen uw gebed voor Armenië.