Ik was geraakt door het verhaal van Aïda (43) uit Armenië. Na een heel ongelukkig huwelijk met veel agressie trouwde Aïda met Garush. Samen kregen ze twee kinderen: Kima (4) en Aleks (2). Echter Garush raakte in een zware depressie en kon daardoor niet meer werken. Geen werk betekent geen inkomsten dus het gezin kwam in extreme armoede terecht. Vahé (13), de zoon van Aïda uit haar eerste huwelijk, is daarom gestopt met school en zorgt nu voor onderhoud van het gezin. Hij werkt als schaapherder en met zijn dagloon koopt hij brood en melk. De vieze, oude en versleten kleren van de kleine Kima verraden hoe arm het gezin is. 

Hoe moet dat nu als het winter wordt, de wegen modderig zijn en de grond bevroren? Als hij geen nieuwe schoenen krijgt kan hij niet naar school.

Wanhoop

Ik vind het vreselijk te zien en te horen hoe dit gezin in grote problemen is geraakt. Een sociaal vangnet is er nauwelijks in Armenië. En helaas zijn er in Armenië talloze ouders als Aïda en Garush. Ze houden van hun kinderen en gunnen hen het allerbeste, maar… ze hebben de middelen niet. Hun leven wordt bepaald door wanhoop: Hoe moeten wij voor onze kinderen zorgen?

Warmte

Binnenkort komt de lange koude winter er weer aan. Een zware tijd voor gezinnen als dat van Aïda. Zij wil haar kinderen beschermen tegen de snijdende kou en hen warmte bieden. Ze wil dolgraag dat haar zoon Vahé straks weer naar school gaat, maar hij heeft alleen maar een zomerjasje en zomerschoenen; die bieden onvoldoende bescherming in de koude winter. Vahé moet dan noodgedwongen thuis blijven. Het doet moeder Aïda groot verdriet dat ze haar kinderen niet kan geven wat ze nodig hebben: een warme trui, schoenen, sokken, winterjassen en een warme deken…

Daarom, voordat de winter begint, wil Mensenkinderen moeders als Aïda helpen om hun kinderen warmte te geven middels kleding, jassen, sokken, schoenen en dekens. Dat is voor deze moeders een enorme zorg minder. En hun kinderen kunnen naar school, ook wanneer het sneeuwt en het koud is!

Mogen we op uw warme hulp rekenen?

Voor € 40,- geeft u een kind in Armenië of Moldavië warme kleding, schoenen, sokken en een deken.

Ds. Egbert van Beesten