Mevrouw Olya woont in het dorp Kasakh; 11km van verwijderd van de hoofdstad Yerevan.

Mevrouw Olya is onlangs 74 jaar geworden en ze woont in een appartementengebouw. Toen we binnen kwamen zat ze op haar bed met een medische katheter. Toen ze ons zag probeerde ze met behulp van krukken op te staan, maar dit lukte haar niet. Ze was pas een paar dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis.

Mevrouw Olya is in het dorp Luckah geboren, in de regio Aragatsotn. Ze groeide op in een gezin met zes zussen en één broer die tijdens de Burgeroorlog om het leven is gekomen. Twee zussen zijn ook al overleden. Nu zijn er nog vier zussen die elke hun eigen gezinnen en problemen hebben. Mevrouw Olya vertelde dat ze haar nooit een bezoek brachten, ze is hier verdrietig om, maar niet boos. Mevrouw Olya is op 19-jarige leeftijd getrouwd en is naar dit huis van haar man verhuisd. Haar man Khosrov was toen 24 jaar. Het huis heeft twee kamers, er kunnen geen reparaties worden uitgevoerd. De meubels die er zijn, zijn jaren oud omdat slechts drie jaar na haar huwelijk de problemen in het gezin zijn begonnen.

De man van mevrouw Olya; Khosrov was bouwkundig ingenieur. Het leven lachten hun toe, maar drie jaar na het huwelijk kreeg haar man een auto-ongeluk. De artsen hebben ternauwernood zijn leven kunnen redden. Echter, na het ongeluk kreeg hij een mentale inzinking. Mevrouw Olya heeft 29 jaar lang moeilijke dagen gekend. Ze deed al het werk wat ze maar kon krijgen; zowel in de velden als in de naaifabriek. Alles om haar man en kinderen te ondersteunen. Haar man is in 1998 op 54-jarige leeftijd aan een beroerte overleden. Op dezelfde dag kreeg hun zoon Janik; 53 jaar ook een beroerte waardoor hij niet duidelijk meer kan praten. Janik is tweedegraads gehandicapt; hij is niet getrouwd en hij woont bij zijn moeder. Janik heeft in de jaren negentig deelgenomen aan de Artsakh oorlog waarin hij verwondingen en kneuzingen opliep. Ook in 2020 heeft hij deelgenomen aan de Artsakh oorlog, waarin hij weer verwondingen opliep. Als gevolg hiervan heeft hij opnieuw een beroerte gekregen in augustus 2023. Hierdoor is hij nog slechter gaan praten en ook het lopen werd slechter. Tijdens ons bezoek heeft mevrouw Olya ons gevraagd om geen foto’s van hem te nemen. De dochter van mevrouw Olya; Anahit; 51 jaar is getrouwd en ze leeft in slechte omstandigheden in het dorp Nor Yerznka in de regio Aragatsotn. Ze heeft geen erfgenamen en geen mogelijkheid om haar zieke moeder en broer te bezoeken. Af en toe bezoekt ze haar moeder en broer, maar ze is niet in staat om ze te helpen.

Mevrouw Olya heeft hartritmestoornissen en long falen. Hierdoor doen haar knieën zeer en heeft ze moeite met lopen. Ze heeft een chronische blaasontsteking, incontinentie, waarvoor ze in oktober 2023 in het ziekenhuis is opgenomen en gekatheteriseerd. Ze gebruikt per dag twee à drie luiers. Mevrouw Olya en haar zoon leven van een maandelijks pensioen van 50,000 AMD /  € 115,- en de gehandicapten uitkering van de zoon van 90,000 AMD / € 207,-. Het grootste deel hiervan wordt besteed aan medicijnen, luiers en huishoudelijke uitgaven. Mevrouw Olya heeft met name behoeften aan luiers, beddengoed en voedsel. Wanneer deze hulp beschikbaar is, zal ze de andere problemen kunnen oplossen met haar maandelijkse pensioen en de uitkering van haar zoon.

We zijn van plan om mevrouw Olya Hovhannisyan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt zij voedingspakketten, krijgt zij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt zij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat zij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Zij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren.