Lchashen is één van de grotere dorpen in de provincie Gegharkunik, en ligt op de noordelijke zijde van het Geghama gebergte in het oosten van Armenië en grenst aan Azerbeidzjan en de Republiek Nagorno-Karabach. Het ligt op vijf kilometer vanaf de noordwestelijke oever van het Sevanmeer en op 62 kilometer vanaf de hoofdstad Yerevan. In het dorp zijn enkele industriële bedrijven, maar de meeste inwoners houden zich hoofdzakelijk bezig met veeteelt en landbouw; meest graan en aardappels. Het dorp heeft een basisschool, een kleuterschool, een gezondheidscentrum en een cultureel centrum. Ondanks dit alles is er nauwelijks werkgelegenheid.

Zakar is vernoemd is naar zijn opa en zijn zus; Kima naar zijn oma Kima. Zakar is 7 jaar en hij zit in he tweede leerjaar. Zakar kan schrijven en lezen, maar zijn handschrift is nog niet heel erg mooi. Hij houdt van wiskunde en heeft een beetje moeite met zijn moedertaal. Hij houdt van sport en muziek, maar doet hier geen activiteiten mee. Er zijn verschillende activiteiten op school, maar zijn ouders kunnen het zich veroorloven om er extra voor te betalen. Zakar droomt ervan politieagent te worden; hij houdt van orde. Hij helpt de volwassenen met het werk in de tuin en geeft de bloemen in de tuin water.

De Khachatryans wonen in een huis met vier kamers, die al tientallen jaren niet meer is gerenoveerd zijn. In de winter verbranden ze hout en verzamelen ze zich in de kamer. Ze hebben gas, maar ze proberen ook te besparen en het water komt per uur. Het gezin krijgt een uitkering van 30.000 AMD / 54,- Euro. De grootouders, opa Zakar is 70 jaar en oma Kima ; 70 jaar zijn gepensioneerd en zij hebben gezondheidsproblemen. De vader van Zakar; Ara is 43 jaar en werkt als assistent van een automonteur, hij verdient geen vast inkomen, hij wordt betaald volgens het verrichte werk. De moeder van Zakar heet Anna en is 30 jaar. Zij werkt niet en heeft geen baan, ze zorgt voor het gezin. De familie bezit een klein stukje land vlak bij het huis, waar ze aardappelen en bonen verbouwen. Ze hebben geen dieren.

Zakar heeft een zusje, Kima en zij is 4 jaar oud. Ze gaat naar de peuterspeelzaal en ze is een gezond, actief kind, geliefd bij iedereen. Tijdens het bezoek was Kima bij de peuterspeelzaal.

Het inkomen van de familie Khachatryan is onstabiel, het enige vaste inkomen zijn de uitkeringen en pensioenen  wat nauwelijks genoeg is om de nutsvoorzieningen te betalen, het is vrij moeilijk om het gezin van dit bedrag te onderhouden. Er zijn veel zorgen in het gezin. De kinderen hebben voedsel nodig, één van de belangrijkste zorgen is voedsel, ze hebben een probleem met verwarming in de winter, ze verwarmen met hout, maar hout kopen is ook duur, en Lchashen is een nogal besneeuwd en koud dorp. Het is moeilijk voor de familie om hygiëneartikelen, schoolbenodigdheden, kleding en andere dingen voor de kinderen te kopen, maar ze doen hun best om de problemen op te lossen.

We zijn van plan om Zakar Khachatryan in het project childsponsoring op te nemen. Als gevolg hiervan ontvangt hij maandelijkse voedingspakketten. Hij kan gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt hij schoolspullen, kleding en kan hij deelnemen aan zomercamping.