Seda Avetisyan woont met haar familie in het dorp Kotayk. Het dorp ligt in de provincie Kotayk, 30 km van de hoofdstad Yerevan. Er wonen ongeveer 1580 mensen in deze gemeenschap en ze houden zich voornamelijk bezig met vee, fruit en landbouw. Er zijn veel sociaal kwetsbare families hier. De familie Avetisyan is één van die kwetsbare families. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Seda is 7 jaar en gaat in het dorp naar de basisschool. Ze doet de eerste graad en maakt goede vooruitgang. Ze houdt van dansen, schilderen en speelt graag met haar zus en broers. Sinds september 2021 gaat ze naar “Tsiatsan Dance Ensemble”, waarvoor haar ouders 1500 AMD / € 3,- betalen. Dit is een symbolisch bedrag omdat het gezin Avetisyan in onzekere financiële omstandigheden leven. Seda is een gezond meisje.

De ouders van Seda zijn de 37-jarige Zohrad en de 33-jarige Mila. Beide hebben ze een 8-jarige opleiding gehad. Zohrab is soldaat en hij werkt in Artsakh, Martakert. Het maandelijkse salaris hiervoor is 150,000 AMD / € 340,-. Hij is 15 dagen per week in dienst en de andere 15 dagen is hij thuis. Mila is huisvrouw en zorgt voor de kinderen. Op het moment van ons bezoek was vader in dienst en niet thuis. Het gezin ontvangt 54,000 AMD / € 122,- aan sociale uitkering van de overheid. Voordat Andrey in het gezin kwam, was dit bedrag lager, maar de overheid heeft dit bedrag een beetje verhoogd. Maar het gezinsinkomen is te laag om vijf kinderen groot te brengen.

Naast Seda groeien er nog vier kinderen op in het gezin. De broer van Seda heet Smbat en hij is 11 jaar. Hij gaat naar de basisschool in het dorp en doet de zesde graad. Hij houdt van het vak techniek. Seda heeft nog een broer; Sargis. Hij is 10 jaar en gaat ook naar de basisschool in het dorp. Hij doet de vijfde graad en houdt van wiskunde, schilderen en maakt gemiddelde vooruitgang. De andere broer van Seda heet Andrey en hij is 7 jaar. Andrey is een pleegbroertje en opgenomen in het gezin. De biologische moeder van Andrey, een alleenstaande moeder, heeft hem achtergelaten toen hij werd geboren. Andrey is tussen zijn eerste en derde levensjaar verzorgd door een onbekende oma. De oma is erg oud en kon niet meer voor hem zorgen. De familie Avetisyan besloot om voogd te worden van Andrey. Ze kennen de moeder van Andrey, maar willen hier verder geen informatie over geven. Hoewel er vele financiële problemen zijn, zorgt het gezin goed voor de kinderen zodat de staat toestemming heeft gegeven om voogd te worden van Andrey. Andrey is erg gelukkig in dit gezin. Het jongste kind in het gezin heet Tatevik en zij is 4 jaar. Ze gaat niet naar de kleuterschool en ze houdt ervan om thuis met speelgoed te spelen en ze speelt graag in de tuin. De kinderen zijn gezond.

Het gezin leeft van het inkomen van de vader van Seda en de sociale uitkering. Het is moeilijk om van dit inkomen rond te komen, de rekeningen te betalen en voor de benodigde schoolspullen te zorgen. Het gezin heeft ondersteuning nodig zodat ze ook voor het nodige voedsel en kleding  kunnen zorgen. Het huis is van het gezin en is een kamer van 20m2. Ze hebben geen keuken, geen badkamer en geen water. In de winter wordt de enige kamer verwarmd met een kachel. Het verbeteren van het huis heeft prioriteit voor het gezin. Wanneer er bouwmaterialen waren zou de vader Zohrad 2 kamers bouwen zodat de kinderen apart kunnen slapen, zich kunnen wassen en huiswerk kunnen maken. De kinderen hebben ook behoefte aan kleding en voedsel.

We zijn van plan om Seda Avetisyan in het project childsponsoring op te nemen. Als gevolg hiervan ontvangt zij maandelijkse voedingspakketten. Zij kan gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt zij schoolspullen, kleding en kan zij deelnemen aan zomercamping. Ook voor broer Sargis en Andrey gaan we op zoek naar een sponsorouder.