Meneer Rubik Stepanyan woont in dorp Nor Gyugh, in de provincie Kotayk. Nor Gyugh  ligt 25km van de hoofdstad Yerevan. ‘Nor Gyugh’ vertaalt zich als ‘New Village’ in het Engels. Het dorp wordt voornamelijk bevolkt door Armeniërs maar heeft een Koerdische minderheid. Er zijn echter ook veel eenzame ouderen te vinden die een beroep doen op Mensenkinderen.

Meneer Rubik is 74 jaar en is tweedegraads gehandicapt. In 2020 heeft hij een beroerte gehad waardoor zijn spraak was aangetast en zijn ledematen zwak zijn geworden. Door de beroerte heeft hij ook mentale problemen ontwikkeld. Hij begrijpt niet alle vragen even goed en hij vergeet soms de woorden die hij heeft gezegd. Zijn vrouw, Gayane; 70 jaar heeft dit aan ons verteld.

Meneer Rubik komt uit dit dorp. Zijn ouders hielden zich bezig met landbouw en brachten hun zes zonen groot. Rubiks ouders en drie broers zijn inmiddels overleden. De andere twee broers wonen in hetzelfde dorp, maar komen vanwege familieproblemen en gezondheidsproblemen zelden op bezoek. Meneer Rubik heeft een middelbare opleiding gevolgd en in 1973 trouwde hij met Gayane. Aanvankelijk woonden ze in dit dorp in het huis van Rubiks ouders, daarna bouwden ze in 1974 hun huidige huis en verhuisden ze hierheen. Gedurende 20 jaar, verbouwden en verkochten ze groenten op hun stuk grond van 2.000 meter, 2 km van hun huis vandaan, terwijl ze hun kinderen grootbrachten. Tegelijkertijd hielden ze zich bezig met de veehouderij. Meneer Rubik en zijn vrouw hebben 4 dochters gekregen: Narine (49), Hermine (47), Hovine (33) en Suzanna (32). De dochters zijn lang geleden getrouwd en wonen met hun families in verschillende regio’s van Armenië. Ze hebben ook een moeilijk leven, ze kunnen nauwelijks hun eigen problemen oplossen. Eén of beiden bezoeken hun ouders alleen op nieuwjaarsdag. Mevrouw Gayane vertelde dat na de eerste twee dochters; in 1983 hun langverwachte zoon Hovhannes werd geboren. Helaas is hij op weg naar school onder een auto gekomen en op 6-jarige leeftijd overleden. Dit was een zeer moeilijke periode voor meneer Rubik en zijn vrouw.

In de zomer van 2020 kreeg Rubik een beroerte, waardoor zijn rechterkant volledig verzwakt was en hij zijn spraakvermogen verloor. Na behandelingen in het ziekenhuis was hij thuis bedlegerig voor een periode van 6 maanden. In deze tijd was mevrouw Gayane volledig verantwoordelijk voor de zorg. Geleidelijk aan begon hij te lopen en woorden te uiten. Tijdens ons bezoek liep meneer Rubik met een stok, maar met grote moeite, waarbij hij zijn been strekte. Hij sprak, maar niet met samenhangende woorden en hij beantwoordde onze vragen in abstracte zinnen. Mevrouw Gayane heeft astma en een schommelende bloeddruk. Beiden gebruiken ze medicijnen, sommigen moeten ze kopen en sommige medicijnen krijgen ze gratis van de polikliniek. Meneer Rubik ontvangt een maandelijks pensioen van 43.000 AMD /€ 96,-. Het maandelijkse pensioen van mevrouw Gayane bedraagt ​​40.000 AMD / € 89,- Het grootste deel van hun pensioen wordt besteed aan betalingen voor het huis.

Het huis is een gebouw van één verdieping waar het echtpaar al 40 jaar woont. Het klopt dat de oppervlakte groot is, 100 m2, maar de omstandigheden zijn er in de loop der jaren niet beter op geworden. Alleen de entree is jaren geleden gerenoveerd. Al het meubilair werd in de jaren zeventig gekocht toen het nog in het huis van Rubiks ouders stond. Alle kastdeuren waren kapot en verzakt. Het toilet bevindt zich buiten in de voortuin. Dit is vooral lastig voor meneer Rubik. Inmiddels heeft een begunstigde het mogelijk gemaakt om een toilet in het huis te realiseren. Ze hebben verwarming, maar in de winter gebruiken ze de gaskachel zo min mogelijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Tijdens ons bezoek was het in huis behoorlijk koud, ze proberen zich te verwarmen met warme kleding.

In hun tuin voor het huis liet meneer Rubik ons ​​de tomaten en hun paar appelbomen zien, maar hij kon niets zeggen. Mevrouw Gayane glimlachte en zei dat haar man hen water geeft en ervoor zorgt. In de tuin liet mevrouw Gayane ook enkele van hun kippen zien waar ze voor zorgt. Mevrouw Gayane zei dat meneer Rubik liefde en warmte nodig heeft. Hij houdt ervan om cadeaus te krijgen, vooral als het heerlijk eten is. Meneer Rubik heeft ook warme kleding nodig. Mevrouw Gayane kan zich de laatste keer niet meer herinneren dat ze kleding heeft gekocht. Elke vorm van steun zal meneer Rubik blij maken en uiteraard de zorgen van zijn vrouw Gayane verminderen.

We zijn van plan om meneer Rubik Stepanyan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt hij voedingspakketten, krijgt hij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt hij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat hij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Hij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren. Ook voor zijn vrouw Gayane gaan we op zoek naar een sponsor.