
Mevrouw Margarita Hayrapetyan woont in de hoofdstad Yerevan; één van de oudste steden in het westen van Armenië. Yerevan heeft gebouwen uit verschillende perioden en culturen. Ongeveer 60% van de bevolking van Armenië woont in de hoofdstad. Yerevan is prachtig met zijn gebouwen en bezienswaardigheden en heel mooi in de ogen van buitenlandse toeristen. Er zijn ook veel arme ouderen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Mevrouw Margarita is 68 jaar en een vrolijke dame die graag praat. Mevrouw Margarita is in de regio Marnauli in Georgië geboren. Haar vader en moeder zijn beide in Georgië overleden. Vader Henrikh is overleden aan longkanker; op 70-jarige leeftijd en haar moeder Yerjanik overleed op 77-jarige leeftijd aan een leveraandoening. Mevrouw Margarita heeft twee broers, één van de broers is Suren; 66 jaar, getrouwd en hij werkt in een bakkerij en woont in Yerevan. De andere broer is Samvel; 61 jaar. Hij is ook getrouwd en woont in Georgië. Ontmoetingen met de broers vinden niet vaak plaats. Mevrouw Margarita weet dat zij onder slechte sociale omstandigheden leven en ze verwacht niets van hen. Ze lost zelf haar problemen op en voorziet zelf in haar behoeften.
Mevrouw Margarita is in haar geboorteplaats tot en met de zevende graad naar school geweest. Daarna is ze naar haar tante in Yerevan verhuisd en zij is hier gebleven. Ze studeerde in 1971 af aan de school in Yerevan en ging naar Polytechnic Institute’s Department of Energy in 1972, waar ze in 1976 afstudeerde. Na haar afstuderen heeft ze van 1976 tot 2016 als engineer gewerkt aan het Mergelyan Research Institute of Mathematical Machines. Hierna heeft ze niet meer gewerkt en een jaar later ging ze met pensioen.
Mevrouw Margarita is niet getrouwd en ze heeft geen kinderen. Ze leeft van haar pensioen en uitkering van in totaal 69,000 AMD / € 168,-. Ze heeft een aantal gezondheidsproblemen als hartfalen, bloeddruk problemen en staar, maar ze is niet depressief. Ze neemt medicijnen voor de bloeddruk en het hart. Ze is voor staar aan haar rechteroog geopereerd en de linkeroog hoeft nog niet geopereerd te worden.

De dagen van mevrouw Margarita zijn gevuld. Ze neemt deel aan “Association for the provision of health and care for the elderly”, een sociale
zorgdagbestedingscentrum. Ze neemt hier elke dag een deel, behalve op zaterdag en zondag. Deze morgens voor ouderen begint met psychologische ondersteuning en daarna gaan ze breien, naaien, tekenen, geheugen spelletjes spelen als schaken; iedereen kan doen wat hij of zij leuk vindt. Op vrijdag wordt er een excursie georganiseerd. Tijdens het koffie uurtje praten en discussiëren ze met elkaar over verschillende onderwerpen zoals het laatste nieuws in de wereld. Mevrouw Margarita neemt met veel enthousiasme deel. Zo heeft ze bijvoorbeeld nog nooit geschilderd en ze is hierdoor helemaal geïnspireerd. Exposities worden door het centrum georganiseerd en ook haar werken staan hier.
Mevrouw Margarita woont in een kamer van 12m2 die ze toegewezen heeft gekregen. Hier slaapt en eet ze. Ze heeft een “Pentium 4”computer die ze van haar werk heeft gekregen toen ze weg ging. Mevrouw Margarita is een energieke vrouw en ze kan over diverse onderwerpen praten en discussiëren. Maar hieronder zitten de zorgen van mevrouw Margarita verstopt. Deze mensen hebben steun nodig, aandacht, warmte en een luisterend oor. Ze leven in de onzekerheid van morgen, maar dit wordt anders wanneer ze de warmte voelen en zien van iemand die aan hen denkt. Op de computer verzameld ze liederen die ze leert in het dagcentrum, maakt printjes en deelt deze uit aan de bezoekers van het centrum.

We zijn van plan om mevrouw Margarita Hayrapetyan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt zij voedingspakketten, krijgt zij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt zij verwarming. Zeer belangrijk hierbij is dat zij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Zij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren.