Mevrouw Gyulnara Grigoryan woont in Vagharshapat, beter bekend als Echmiadzin. Er bevinden zich hier vijf kerken, één van deze kerken is de Moeder Kathedraal van Echmiadzin, de belangrijkste kerk van Armenië. Het is de woonplaats van de katholieken, het spirituele en administratieve centrum van de Armeense Apostolische Kerk. Vagharshapat heeft een hoofdweg naar de hoofdstad Yerevan, een weg van 15-16 km en verbindt Yerevan met de dorpen. Er zijn ook veel arme ouderen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Het echtpaar Lermontov en Gyulnara Grigoryan wonen in het Zvartnots district. Meneer Lermontov hoopt binnenkort 72 jaar te worden en mevrouw Gyulnara is 70 jaar. Ze zijn beide geboren in Vagharshapat en in 1973 zijn ze een gezin gestart. Mevrouw Gyulnara is naar het huis van meneer Lermontov verhuisd nadat ze getrouwd zijn. Hier wonen ze nu nog. Meneer Lermontov heeft een rijke werkgeschiedenis en veel ervaring opgedaan. Hij zorgde voor zijn gezin door in de fabriek te werken maar door de loop van de jaren heen deed hij ook ander werk om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Zo heeft hij veeboerderijen schoongemaakt, op het land gewerkt en is hij beveiliger geweest. Als 49 jaar zorgen meneer Lermontov en mevrouw Gyulnara voor elkaar en hun gezin.

Mevrouw Gyulnara met haar man Lermontov

Ze hebben drie kinderen gekregen, twee meisjes en een jongen. De oudste dochter heet Ashken en is 48 jaar, daarna komt Hasmik, 45 jaar. Beiden zijn getrouwd en hebben kinderen; ze wonen in Siberië; een regio in het noorden van Azië. Ze zijn hier lang geleden heen verhuisd en kunnen niet naar Armenië komen. Zoon Vahram is 41 jaar en is niet getrouwd. Hij is zeven jaar geleden naar Rusland gegaan om werk te zoeken en hun sociale omstandigheden te verbeteren. In het begin heeft hun zoon contact met ze gehouden, maar het is al lang geleden dat ze iets van hem hebben gehoord. Ze maken zich erg veel zorgen om hun zoon, maar ze kunnen geen informatie over hem achterhalen. Na zijn vertrek is het echtpaar alleen achtergebleven zonder helpende hand. Het is moeilijk voor mevrouw Gyulnara om alle problemen alleen op te lossen omdat haar man een slechte gezondheid heeft. De zorgen om voldoende voedsel te kunnen kopen, te zorgen voor kleding en het kopen van medicijnen wordt steeds moeilijker door gebrek aan financiële middelen en de stijgende prijzen.

Mevrouw Gyulnara heeft geen lange werkervaring. Ze heeft tien jaar gewerkt in de kassen, van 1985-1995. Omdat er niemand thuis was om voor de kinderen te zorgen is ze na verloop van tijd thuisgebleven om voor de kinderen te zorgen.

Mevrouw Gyulnara is over het algemeen gezond, ze heeft alleen last van een schommelende bloeddruk. In 2020 is ze geopereerd aan staar aan één oog en in 2022 aan het andere oog. Medicijnen hiervoor als oogdruppels heeft ze van de polikliniek gekregen. Hun pensioen gebruiken ze voor levensmiddelen, maar dit is niet genoeg om in alle behoeften te voorzien. Maar ze hebben geen andere middelen en leven onder sociale onzekere omstandigheden. Meneer Lermontov krijgt een pensioen van 38,000 AMD / € 86,- en mevrouw Gyulnara krijgt een pensioen van 31,000 AMD / € 70,-. Meneer Lermontov heeft diabetes en hij gebruikt hiervoor medicijnen die gratis worden geleverd door de polikliniek. Maar pijnstillers en andere medicijnen als bloedverdunners kopen ze bij de apotheek. In 2021 heeft hij door diabetes zijn been gebroken en hij is hieraan geopereerd. De breuk is na twee maanden geheeld, maar zijn been blijft zwak waardoor meneer Lermontov moeilijk kan lopen en niet alleen het huis kan verlaten. Hij loopt met een looprek. Meneer Lermontov heeft de behandelingen thuis gekregen en niet in het ziekenhuis waarddoor hij geen gehandicapten status heeft

Het echtpaar woont onder slechte omstandigheden. Het huis waarin ze wonen heeft drie kamers, de badkamer verkeerd in slechte staat en het dak is beschadigd. Ze hebben de Vagharshapat gemeenschap om hulp gevraagd, maar ze hebben als hulp de laatste winter alleen brandhout gekregen. Naast het huis hebben ze een groot stuk land, maar dit land is niet bewerkt, omdat ze dit niet meer kunnen en het irrigeren ook lastig is. Soms helpen buren een handje, met name in de koude winters brengen buren spullen die verbrand kunnen worden zodat ze het niet koud hebben.

Dit echtpaar heeft hulp en ondersteuning nodig. Warmte en een luisterend oor.

We zijn van plan om mevrouw Gyulnara Grigoryan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt zij voedingspakketten, krijgt zij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt zij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat zij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Zij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren. Meneer Lermontov heeft een  sponsorouder gevonden.