Mevrouw Aida Hakobyan woont in de hoofdstad Yerevan, één van de oudste steden in het westen van Armenië. Yerevan heeft gebouwen uit verschillende perioden en culturen. Ongeveer 60% van de bevolking van Armenië woont in Yerevan. Yerevan is prachtig met zijn gebouwen en bezienswaardigheden en is heel mooi in de ogen van buitenlandse toeristen.Er zijn ook veel arme ouderen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Mevrouw Aida Hakobyan is 70 jaar en ze woont alleen in haar huis in Yerevan. Ze loopt met een stok, maar ze verwelkomde ons hartelijk voor haar huis. Het eerste wat ons opviel was een kleine kapel in de tuin. Mevrouw Aida vertelde dat haar man dit lang geleden heeft gebouwd. Ze begint haar dag met gebed en het aansteken van een kaarsje in deze kapel. Ze nodige ons uit om de kapel te bekijken, en het was er erg mooi en netjes. Ook al gaat het moeilijk, mevrouw Aida doet alles nog zelf.

Mevrouw Aida is in de stad Abovyan geboren en is hier naar school gegaan. Ze had een oudere zus en broer, die beiden al zijn overleden. In 1971 is ze op 28-jarige leeftijd getrouwd en samen met haar man Zasik naar dit huis verhuisd. Samen hebben ze 49 jaar in liefde geleefd, ze hebben geen kinderen gekregen. Ze hebben in verschillende fabrieken gewerkt en lief en leed gedeeld. Mevrouw Aida is nu drie jaar alleen, haar man Zasik is in 2020 overleden op 74-jarige leeftijd. Dit is erg moeilijk voor haar.

Het huis waar mevrouw Aida in woont heeft twee verdiepingen. Ze woont op de eerste verdieping en de neef van haar man woont met zijn gezin op de tweede verdieping. Ze kunnen het samen goed vinden. Ze helpen elkaar, maar het leven voor de neef is ook moeilijk en hij moet ook voor zijn vrouw en kinderen zorgen. Soms wordt mevrouw Aida uitgenodigd voor het eten, ze hebben belangstelling in elkaar en steunen elkaar waar nodig.

Het huis van mevrouw Aida bestaat uit twee kamers, het is er erg vochtig, waardoor sommige delen van de muren beschimmelen. Sinds november brandt de houtkachel, omdat de pijn in de benen van mevrouw Aida steeds erger wordt door de kou. Dankzij het harde werken van haar en haar man hebben ze in de loop der jaren een aantal faciliteiten gecreëerd. Hoewel oud, zijn er banken, fauteuils, een tafel en stoelen in de eetkamer. Er stonden meubels in de keuken die ook lang geleden gekocht waren, maar mevrouw Aida gebruikt het erg zorgvuldig zodat het als nieuw lijkt. Toen we in de keuken waren, liet ze ons de rijstsoep zien die ze die dag had gemaakt. Tijdens het gesprek herinnerde ze zich plotseling dat het tijd was voor haar medicijnen, nam het in en daarna liepen we verder door de kamers van het huis. De badkamer heeft jaren geleden een kleine renovatie ondergaan. In de bijkeuken naast het huis liet mevrouw Aida haar handgemaakte augurken en appelciderazijn zien, die ze al sinds haar jeugd met veel plezier maakt, ondanks haar gezondheidsproblemen.

De gezondheid van mevrouw Aida verslechterde toen ze 40 jaar oud was. Op die leeftijd onderging ze vanwege vleesbomen een operatie om vrouwelijke organen te verwijderen, en op 58-jarige leeftijd werd ook haar schildklier verwijderd omdat ze kwaadaardige gezwellen had. Op 61-jarige leeftijd werd ze vanwege staar één oog geopereerd, en op 63-jarige leeftijd werd het andere oog geopereerd. Ze heeft al tien jaar diabetes type 2 en bloeddrukschommelingen. In 2022 kreeg ze een hernia, waardoor ze vaak last heeft van duizeligheid en gevoelloosheid in haar linkerbeen, het lopen zonder stok is lastig. Voor al deze ziekten gebruikt mevrouw Aida, volgens het recept van de arts, verschillende medicijnen, die ze ons heeft laten zien. Ze zegt dat het pensioen dat ze ontvangt nauwelijks genoeg is om medicijnen te kopen. Ze krijgt slechts één of twee medicijnen gratis van de polikliniek. Mevrouw Aida ontvangt een maandelijks pensioen van 51.000 AMD / € 113,- en 20.000 AMD / € 44,- toelage. Met deze bescheiden bedragen probeert ze te overleven, maar dit is erg moeilijk.

Toen we weggingen, stak mevrouw Aida een kaars aan in de kapel in haar achtertuin en bad voor wereldvrede. Als haar gezondheid het toelaat, gaat ze ook op zondag naar de kerk en neemt ze deel aan de ceremonie van de Heilige Liturgie.

We zijn van plan om mevrouw Aida Hakobyan in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt zij voedingspakketten, krijgt zij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt zij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat zij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Zij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren.