Het dorp Hatis is gelegen in de provincie Kotayk. Hatis ligt op 34 km afstand van de hoofdstad Jerevan en heeft ongeveer 400 bewoners. De bewoners houden zich bezig met veeteelt en akkerbouw. Er is in het dorp geen kleuterschool, geen voorschool en geen cultureel centrum. De kinderen moeten naar andere gemeenten gaan in de buurt als ze aan zingen, dansen of aan sport willen doen.

“Ze is lief, netjes en een attent meisje dat altijd bereid is om te helpen,” zo beschrijft moeder Margarit haar dochter Milena; 9 jaar. Tijdens het bezoek liet Milena haar kamer zien die ze met haar zusjes deelt. Ze ruimt altijd de kleding en de boeken in een rij op zodat de kamer er netjes uitziet. Ze is heel bescheiden in haar woorden en wensen. Met haar oma heeft ze een sterke band. Ze praten samen, zitten graag bij elkaar, gaan wandelen of ze kijkt mee hoe oma eten kookt in de keuken. Milena is overgegaan naar de 4e klas. Ze houdt vooral van het vak wiskunde. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om te tekenen, te lezen en de bloemen in de tuin water te geven.

De familie Martirosyan bestaat uit grootouders, ouders en vier kinderen, ze wonen met 8 mensen onder één dak. Het is hun eigen huis en het bestaat uit twee verdiepingen. Het huis is deels gerenoveerd en gemeubileerd. In de tijd dat de grootouders jong en werkzaam waren, hebben ze voor goede omstandigheden gezorgd. Met eigen inspanningen hebben ze het huis gemeubileerd en de drie kamers op de begane grond gerenoveerd. Toen hun zoon trouwde en zijn eerste kind kreeg, veranderde onverwachts alles. De eerste dochter Anahit, die nu 14 jaar is, is met een cerebrale parese geboren. De familie geeft al het spaargeld uit aan behandelingen en fysiotherapieën. Op dit moment werkt alleen vader Arman. Hij werkt op het gastankstation en krijgt een dagloon. Vader Arman is 42 jaar en kan niets sparen om een goede toekomst voor de kinderen te creëren. Zijn vrouw Margarit is 32 jaar en zij zorgt voor het huishouden, de verzorging van de kinderen en verder hebben ze twee koeien. Grootmoeder Anahit, 62 jaar helpt ook mee om voor de koeien te zorgen. Opa Armenak is 67 jaar en gepensioneerd. Met zijn gezondheid gaat het nu minder goed, maar hij kan nog in de tuin te werken en voor de fruitbomen zorgen.

Milena heeft drie zussen. De oudste is Anahit en ze is 14 jaar oud. Thuis krijgt ze een opleiding en bijna elke dag bezoeken speciale leerkrachten haar thuis. Mentaal is ze wat achter in vergelijking met haar leeftijdsgenoten. Ze zit in een rolstoel en heeft problemen met haar wervelkolom. Na haar komt Angelina; zij is 12 jaar. Angelina en Milena hebben een goede band met elkaar. Ze gaan samen naar school en komen samen terug. De jongste van de zussen is Marianna, 5 jaar oud. Ze is heel vrolijk en energievol. Ze houdt van zingen en dansen. “Ze is de vreugde van haar vader,” zegt moeder glimlachend.

In het gezin Martirosyan werkt alleen vader Arman. Hij verdient te weinig om in de behoeften van de vier kinderen te voorzien. Opa kan een klein beetje bijdragen, hij is gepensioneerd, maar een groot deel van zijn pensioen is nodig om de medicijnen die hij nodig heeft te betalen. Aangezien de vader bij het gastankstation werkt, komt het gezin niet in aanmerking voor gezinsuitkering.

Door Milena Martirosyan op te nemen in het kindsponsoring project ontvangt zij maandelijkse voedselpakketten. Kan ze gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt zij schoolspullen, kleding en kan zij deelnemen aan zomercamping. U kunt ons hierbij helpen door haar sponsorouder te worden.