Het dorpje Agarak ligt op 20 km afstand van Yerevan. In het dorp wordt er zand gewonnen en er zijn tufsteenmijnen, maar veeteelt en tuinbouw zijn er belangrijker. Sommige tuinders genereren inkomen via perzikenkweek en wijnbouw, maar veel gezinnen hebben daarvoor niet of nauwelijks de middelen. Verder hebben ze zo weinig inkomen dat ze in buitengewone armoede leven. Velen doen daarom een beroep op Mensenkinderen.

De familie Matevosyan is een kwetsbare familie in het dorp. Het huis waar het gezin woont is van een zuster van vader Hayrik die momenteel niet in Armenië verblijft. Opa Arkadi (73 jaar) en oma Mariam (67 jaar) en oom Daniel (24 jaar) wonen ook bij het gezin in. Oom Daniël is werkloos. Ze zijn met vijf volwassenen en vijf kinderen. Hayrik en zijn vrouw Knarik hebben vijf kinderen. Mariam, de oudste is bijna 12 jaar. Dan komt Arkady van 11 en Arshavir van 10. De kleine Edgar is 6 en Martha, de jongste is vijf jaar.

Hayrik is 42  jaar en hij is zijn familie erg toegewijd. Een zorgzame vader die zijn vrouw helpt bij het opvoeden van de kinderen. In zijn jeugd heeft hij een ongeluk gehad waarbij hij zijn voet brak. Dat leidde in de loop van de jaren tot een verlammingsgevoel in beide benen waardoor hij slecht loopt. Werken is daarom erg moeilijk en hij heeft geen baan. Zijn ouders staan zijn gezin bij door het cultiveren van een klein stukje grond met wat fruitbomen, perzik, appel en kersen waarvan de oogst net genoeg is voor de familie zelf.

De grootouders zijn zelf al gepensioneerd en hebben een maandelijkse toelage van 120 Euro, waarvan de hele familie probeert rond te komen. Moeder Knarik is 32 jaar. Ze doet het huishouden en werkt parttime in een naaiatelier. Hiermee verdient ze 25,000 AMD / 45 Euro per maand. Hun huis is niet onderhouden en in slechte staat. De betonnen vloer is onbedekt, de muren zijn vochtig en het dak is kapot. Er zijn drie kleine slaapkamers en een woonkamer die ook als keuken dient. Het huis is eigenlijk ongezond om in te wonen maar Hayrik en Knarik hebben geen andere keus. Geld voor verbetering is er niet omdat het budget te weinig is om alleen al het dagelijks voedsel te kunnen kopen voor hun kinderen.

De kinderen gaan naar school en omdat er geen geld is voor tassen en andere schoolspullen hebben ze deze gekregen via het schoolspullenproject van Mensenkinderen. Maar het grootste probleem is de zorg voor het dagelijks eten. En u kunt ze daar bij gaan helpen door sponsorouder te worden van Mariam Matevosyan.

Mariam zit in de zesde klas en haar klas bestaat uit 26 leerlingen. Mariam is met iedereen bevriend. In het nieuwe schooljaar zal ze nieuwe vakken krijgen, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde en geometrie. Ze heeft de boeken al van de schoolbibliotheek opgehaald en bestudeert ze nu, zodat ze het stof beter kan begrijpen. Haar favoriete vak is Engels, wat goed bij haar lukt. Ze helpt haar broertjes met huiswerk.

Mariam is de oudste van de kinderen in het gezin. Ze vindt dat het haar plicht is om haar moeder te helpen in de huishouding. Ook speelt ze graag met haar broers en zorgt ze voor haar kleine zusje. Mariam is een levendig en vrolijk kind.

We zijn van plan om Mariam Matevosyan in het project childsponsoring in te schrijven nadat haar vorige sponsor is gestopt. De andere kinderen in het gezin hebben ook een sponsorouder. Als gevolg hiervan ontvangt zij maandelijkse voedingspakketten. Zij kan gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt zij schoolspullen, kleding en kan zij deelnemen aan zomercamping.