Lusine woont met haar familie in het dorp Nor Gyugh. Nor Gyugh is een dorp in de provincie Kotayk in Armenië. ‘Nor Gyugh’ wordt in het Engels vertaald als ‘New Village’. Het dorp wordt voornamelijk bevolkt door Armeniërs, maar heeft een Koerdische minderheid. Er zijn veel sociaal kwetsbare families hier en de familie Hovakimyan is één van die kwetsbare families. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Lusine is 3 jaar en ze gaat naar de kleuterschool van “SOS Children’s Villages”; een  liefdadigheidsinstelling. Ze is een actief en levendig kind. Ze kan alle namen van de kinderen in haar klas opnoemen. Ze kan al tellen, zelfs in het Engels en ze doet graag mee met de activiteiten op de kleuterschool. Lusine heeft geen gezondheidsproblemen.

De vader in het gezin heet Manuk en hij is 39 jaar. Hij heeft geen werk; hij is derdegraads gehandicapt. Hij heeft epilepsie waardoor hij niet in het leger dient. Hij klaagt over hoofdpijn, hij heeft twee keer per maand stuiptrekkingen en gebruikt medicijnen. De medicijnen worden gratis door de lokale polikliniek gegeven. Manuk krijgt een maandelijkse  arbeidsongeschiktheidsuitkering van 28,600 AMD / 53,- Euro. De moeder van het gezin heet Tamara en zij is 36 jaar. Ze heeft geen werk en is huisvrouw. Naast het huis hebben ze een klein stukje land waar ze fruit telen als appels en abrikozen. Ze proberen een deel van de oogst te verkopen om op deze manier wat geld te verdienen. Het gezin ontvangt ook een maandelijkse uitkering van de staat van 36,000 AMD / 66,- Euro.

In dit gezin groeien naast Lusine nog twee kinderen op. Zus Lilit is 9 jaar en zijn zit in de vierde klas. Ze kan goed leren en in haar vrije tijd helpt ze haar moeder en speelt ze met haar zusjes. Lilit is gezond. Zus Susanna is 7 jaar en zij zit in de tweede klas. Ze kan ook goed leren en ze vindt school erg leuk en interessant. Ze houdt van het vak Armeens en ze kan al goed lezen. Susanna doet graag mee met de schoolactiviteiten. Ze is gezond, maar ze heeft een afwijkende borstkas en de kinderarts heeft een onderzoek voorgeschreven zodat duidelijk wordt wat eraan gedaan moet worden.

De uitkeringen zijn de enige bron van inkomsten voor het gezin Hovakimyan. Ze wonen in een soort van wagon die ze 3 jaar geleden hebben gekocht. De gemeenschap heeft hun een stuk grond gegeven waarvan ze een deel hebben verkocht om de wagon te kunnen kopen en deze op de overblijvende grond te zetten. De woonomstandigheden zijn slecht, maar ze zijn gelukkig en danken God dat ze een dak boven hun hoofd hebben. Met het kleine inkomen dat ze hebben is het moeilijk om voldoende voedsel, brandstof en andere benodigdheden te kopen.

We zijn van plan om Lusine Hovakimyan in het project childsponsoring op te nemen. Als gevolg hiervan ontvangt zij maandelijkse voedingspakketten. Zij kan gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt zij schoolspullen, kleding en kan zij deelnemen aan zomercamping. Ook voor Susanna gaan we op zoek naar een sponsorouder.