De familie Harutyunyan woont in Yerevan. Yerevan is de hoofdstad van de Armeense Republiek, en met meer dan een miljoen inwoners is het ook de grootste stad van het land. Yerevan ligt in het 300 km2 grote dal van de Ararat, en is één van de oudste steden ter wereld (het werd gebouwd in 782 voor Christus). De stad is nu het economische, politieke, culturele en wetenschappelijke hart van Armenië, maar ondanks dat alles zijn er ook veel arme gezinnen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Varduhi is 9 jaar, het 8e en jongste kind in een kinderrijk gezin. Van karakter is ze actief en ze houdt van spelen met speelgoed. Het gaat goed met haar gezondheid. Ze houdt meer van spelen en rennen dan naar school gaan. Varduhi lijkt veel op haar broers Amram en David. Met hen speelt ze vaak buiten.

Het gezin Harutyunyan woont in de wijk Kanaker van de hoofdstad Yerevan. De woning is gelegen op de begane grond van een flatgebouw en bestaat uit drie kamers. Ook het balkon wordt als slaapkamer gebruikt zodat ze allemaal een plek hebben om te slapen.

Het gezin bestaat uit 10 personen: de ouders en 8 kinderen. Vijf van de kinderen zijn jongens en drie zijn meisjes. Eén dochter is al volwassen (Alina, 25 jaar oud). Ze is getrouwd en woont elders. Volwassen zijn ook de zoons Serob (26 jaar) en Hovhannes (24 jaar). Ze hebben allebei in het leger gediend (de militaire dienst is in Armenië verplicht). Beide zoons hebben problemen met hun hart maar ze werken als sjouwers om het gezin financieel te helpen. Serob is als vrijwillig naar Karabach vertrokken om deel te nemen aan de oorlog. Vader en Hovhannes werken als sjouwers.

Moeder Paytsar is 43 jaar en huisvrouw, maar ze heeft gezondheidsproblemen. Ze is geopereerd en één van haar nieren is verwijderd omdat ze vaak pijn had. Gelukkig heeft ze deze pijn niet meer.  Vader Armen is 50 jaar en hij werkt in de bouw. Hij ontvangt hiervoor geen vast salaris. Daarnaast ontvangt het gezin een maandelijkse sociale uitkering van de staat. De woning verkeert in goede staat maar de vloer, de muren, de kasten en de bedden zien er oud uit, veel meubels zijn stuk. De koelkast staat op de gang en doet het niet.  In de winter worden de kamers met een kleine elektrische kookplaat verwarmd. Gelukkig hebben ze een wasmachine die goed werkt.

De andere kinderen zijn: Artashes (jongen, 20 jaar). Hij werkt in een winkel als arbeider en ontvangt een dagloon van 2000 AMD / € 4,50. Daarna komt Ani (meisje, 16 jaar). Zij heeft school afgemaakt en wil een kappersopleiding volgen. Amrak (jongen, 13 jaar) zit in de negende klas. Hij houdt van tekenen en speelt graag voetbal met zijn vrienden. David (jongen, 12 jaar). Hij zit in de 3de klas en zijn lievelingsvakken zijn Armeens en tekenen. Hij vindt het leuk om voetbal te spelen. Tot slot Varduhi (meisje, 9 jaar). Zij zit in de derde klas en haar lievelingsvakken zijn Armeens, tekenen en wiskunde.

Artashes heeft een spraakprobleem. Hierdoor kan hij niet goed omgaan met anderen en kan hij geen beroep leren. De andere kinderen zijn in de schoolleeftijd. Ani leert heel goed en maakt haar huiswerk met veel plezier. Amram en David leren met matige cijfers. Ze houden meer van spelen op straat. Amram heeft ook een spraakprobleem. Op school wordt hij geholpen door een logopedist om de schoolopdrachten zo goed mogelijk te begrijpen en te doen, net als zijn leeftijdsgenoten. 

Varduhi is 9 jaar, het 8e en jongste kind in een kinderrijk gezin. Zij is heel actief en het gaat goed met haar gezondheid. Ze speelt graag buiten met haar broers Amram en David.

Het gezin is niet goed geïntegreerd in de samenleving, waardoor het lastig is om zelfstandig zorg te dragen voor hun eigen zorgen, sociaal en financieel gezien. Eén van de zorgen is dat vader werk heeft dat weinig verdient en dit geldt ook voor zijn volwassen zoons: ijzer verzamelen, zware zakken sjouwen en dergelijk werk waarmee ze per dag hooguit 2000 dram / € 4,50 verdienen. Een beroep leren, een volledig lid van de samenleving worden is op dit moment ondenkbaar. Ze hebben allerlei behoeftes: veel meubels thuis zijn oud en kapot. In de winter verwarmen ze de woning met een kleine elektrische kookplaat. Ze hebben dan een probleem met de verwarming. De kinderen hebben geen nieuwe kleding. Voedsel blijft hun allereerste basisbehoefte. En tot slot, heeft Varduhi geen schoolspullen om naar school te kunnen gaan.

We zijn van plan om Varduhi Harutyunyan in het project childsponsoring in te schrijven. David en Amram hebben inmiddels een sponsorouder gevonden. Als gevolg hiervan ontvangt zij maandelijkse voedingspakketten. Zij kan gratis naar de kinderarts, tandarts, psycholoog en logopedist gaan. Indien nodig krijgt zij schoolspullen, kleding en kan zij deelnemen aan zomercamping.