Mevrouw Armik woont in de hoofdstad Yerevan, één van de oudste steden in het westen van Armenië. Yerevan heeft gebouwen uit verschillende perioden en culturen. Ongeveer 60% van de bevolking van Armenië woont in Yerevan. Yerevan is prachtig met zijn gebouwen en bezienswaardigheden en is heel mooi in de ogen van buitenlandse toeristen. Er zijn ook veel arme ouderen te vinden. Velen van hen doen daarvoor een beroep op Mensenkinderen voor hulp.

Mevrouw Armik is een 82-jarige en alleenstaande bejaarde vrouw die in de hoofdstad Yerevan woont. Tot 1969 woonden ze met hun ouders, broers en zussen in hun eigen huis in dezelfde wijk van Yerevan, toen verkochten ze het en verhuisden naar dit appartement. Haar ouders, oudere zus en broer stierven. Slechts één van de zussen, Arpine, die 91 jaar oud is, woont met haar gezin in Nor-Nork van Yerevan; 20 km van haar appartement, maar er is geen contact tussen hen. Mevrouw Armik wilde hier niet over praten. Ze weet gewoon dat haar zus leeft.

Mevrouw Armik heeft een hogere opleiding gehad. Van 1961 tot 1967 studeerde ze aan de Staatsuniversiteit van Yerevan. Van 1964 tot 1976 werkte ze als student aan het onderzoeksinstituut van dezelfde universiteit als cytogenetica onderzoeker (bezig met celonderzoek). Als ze hierover vertelt, lacht ze en zegt dat ze een goed zicht had. In 1977-1997 werkte ze als administrateur bij het ministerie van Landbouw van Yerevan. Na haar pensionering heeft ze niet meer gewerkt.

Mevrouw Armik woont alleen. Ze is nooit getrouwd geweest en heeft geen erfgenamen. Ze is vanaf haar geboorte afhankelijk van het weer, bij nat weer heeft ze pijn over haar hele lichaam. Ze heeft een aantal ziekten: diabetes, schildklierfunctie en hartritmestoornissen (haar vaten zijn voor 50% vernauwd). De vaten van het hoofd zijn vernauwd, ze heeft last van duizeligheid. Eén keer per jaar moet zij volgens de arts onderzocht worden, wat niet altijd kan, omdat de onderzoeken moeten worden betaald. Naast medicijnen tegen diabetes (die ze gratis ontvangt van de plaatselijke polikliniek), koopt ze andere medicijnen en betaalt hiervoor elke maand 25000-30000 AMD / € 62,– € 74,- . Alle medicijnen moeten gedurende haar hele leven worden gebruikt. In 2020 en in 2021 onderging ze een operatie aan haar rechteroog om staar te behandelen. ze spaart al jaren om haar operatie te betalen. Nu is er hetzelfde probleem en volgens de dokter moet er opnieuw geopereerd worden, maar dat is voor mevrouw Armik een onoplosbaar probleem, aangezien ze opnieuw 95.000 dram / € 236,- moet betalen. Om de bloedvaten van het hoofd zoveel mogelijk te voeden en te reinigen, zoals voorgeschreven door een arts, moet ze twee keer per jaar injecties hebben. Voor één gang heb je echter 100.000 dram / € 248,- nodig. Bloed heeft een gedifferentieerde test voor cholesterol nodig, waarvoor 22.000 dram / € 55,,- nodig is. Als we er rekening mee houden dat het maandelijkse ouderdomspensioen van mevrouw Armik 48.000 dram / € 119,- is en de maandelijkse bijstandsuitkering 18.000 dram / € 45,- is,  wordt duidelijk hoe moeilijk het voor haar is om te sparen. Hieraan toegevoegd dat de energierekening 30.000 dram in de winter / € 75,-  en 10.000 dram / € 25,- in de zomer bedraagt.

Het huis waar mevrouw Armik woont, is van haar. Het heeft twee kamers, er zijn nooit reparaties uitgevoerd, de deuren en ramen zijn oud, gemaakt van hout. De muren in de badkamer zijn vochtig omdat er geen ventilatiesysteem is, de tegels zijn al half los. Het huis verkeerd in een deplorabele staat, er is geen watertank. Het deel van het balkon waar het ronde tafeltje stond, is een zomerhuis voor mevrouw Armik, waar het koeler is. In de winter, bij koud weer, sluit ze zich op in haar slaapkamer, waar ze zich probeert te verwarmen met een gasfornuis. Al het meubilair in het huis – de bedden in de woonkamer, de bank, de kledingkast, de bank met houten steunen in de eetkamer en de tafels zijn groot en klein, de stoelen staan ​​in hun oude huis – niets is nieuw gekocht deze jaren. Mevrouw Armik heeft een kleine bibliotheek in de buurt van de eetkamer, voornamelijk professioneel, ze houdt van lezen. Hierover gesproken zei ze dat als er nog een gelegenheid is om elkaar te ontmoeten, ze een boek zal kiezen en het graag aan onze stichtingsbibliotheek zal schenken. Ze luistert graag naar de liedjes van de grote Armeense muzikant, componist Komitas Vardapet op de radio, om van poëzie te genieten.

Mevrouw Armik valt op door haar beleefde gedrag, bescheidenheid en netheid. Ze heeft echt constante steun nodig. Toen we haar vroegen wat ze nodig had, haalde ze diep adem, dacht dat de eens zo zelfverzekerde vrouw koppig was, zei slechts dat ze voedsel nodig had, omdat ze vaak honger heeft vanwege diabetes. Ze zei dat ze heel blij zou zijn als ze nieuw beddengoed had; een deken en een laken. Maar het grootste probleem voor haar is de kwestie van de geneeskunde en het onderzoek, aangezien deze laatste de belangrijkste bron zijn voor het verbeteren van haar kwaliteit van leven. Het maandelijkse pensioen en de uitkeringen die ze ontvangt zijn klein in vergelijking met haar uitgaven, daarom gebeurt alles onvolledig, met een onduidelijke frequentie. Het belangrijkste voor mevrouw Armik is het verzorgen van de aders, injecties voor het reinigen en onderhouden van de aders, waarvan de kosten samen met de twee cursussen per jaar 200.000 AMD / € 496,-  bedragen. Dit zal haar helpen om zich niet duizelig te voelen, om door het huis te kunnen bewegen en om voor zichzelf te zorgen.

We zijn van plan mevrouw Armik in het project seniorsponsoring in te schrijven. Als gevolg hiervan ontvangt zij voedingspakketten, krijgt zij medische hulp, kleding, verzorgingsproducten, sociaal psychologische ondersteuning en tijdens de windermaanden krijgt zij verwarming.  Zeer belangrijk hierbij is dat zij weer in de samenleving zal worden geïntegreerd. Zij zal mensen ontmoeten, lezen, en psychologische en geestelijke gesprekken voeren.